Sidebar

Rugsėjo pabaigoje mūsų institute jau 6-ąjį kartą lankėsi kinų kilmės Ukrainos menininkė Qi Xiaoting [Chi Shaoting], kuri pravedė 4 kinų tapybos ir 1 kinų kaligrafijos dirbtuves.

Kūrėja ilgus metus gyvenusi Ukrainoje buvo priversta palikti namus ir šiuo metu gyvena Vokietijoje.

Atsižvelgdami į nuolatinių mūsų dirbtuvių dalyvių pageidavimus, šį kartą parinkome dar įvairesnę ir patrauklesnę dirbtuvių tematiką.

Užsiėmimų ciklą pradėjome kinų tapybos dirbtuvėmis ir susirinkusieji tapė lotosą荷花

Ši gėlė
kinų kultūroje yra sąžiningumo, gerumo, grožio ir tyrumo simbolis. Tai unikalus augalas, literatūroje kartais vadinamas net “žaliąja fėja”: „jo žali lapai gali nusidriekti iki pat purpurinio horizonto, o saulės spinduliuose maudosi išskirtinai lotoso žiedai, kurie spindi“.

Vakare dirbtuvių dalyviai galėjo išbandyti kinų kaligrafiją书法 (shūfǎ), rašydami hieroglifą jìng xīn 静心, kuris slepia rimties, susikaupimo, nusiraminimo reikšmes.

Antrąją dieną paskyrėme kinų tapybai ir buvo tapomi du bene svarbiausi kinų kultūroje simboliai: ryto dirbtuvėse – stiprybę ir atkaklumą simbolizuojantys slyvos žiedai héhuā 梅花, o vakaro dirbtuvėse – gausos ir turto simbolį karpį lǐyú 鲤鱼.

Dirbtuves vainikavo nuostabieji piliarožių žiedai jǐnkuí huā 锦葵花, kuriais galime grožėtis ir mūsų šalyje. O štai Kinijoje dėl savo ilgaamžiškumo piliarožės išskirtinai svarbios Sičuano gyventojams ir simbolizuoja vaisingumą bei ištvermę. Šis augalas ypač dažnai aprašomas kinų literatūroje, įskaitant Du Fu, Su Shi ir Li Bai poeziją.

Šiose kūrybinėse dirbtuvėse kvietėme prisijaukinti kinų tapybą ir kaligrafiją, nes tai raktas į paslaptingą kinų meno pasaulį, kuris padeda pajausti ir bandyti suprasti skirtingą Kinijos kultūrą.

Džiaugiamės gausiai susirinkusiais dalyviais, o ypač mūsų nuolatiniais meno dirbtuvių lankytojais. Kviečiame sekti mūsų naujienas ir lauksime kituose renginiuose.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos