Sidebar

Šiais metais vasaros stovykla mūsų institute išsiskyrė tuo, kad vyko dejomis pamainomis: birželio paskutiniąją mažesniems vaikučiams ir liepos pirmąją savaitę vyresnių vaikų grupei.

Kaip ir praeitais kartais, vaikus stovykloje dalyvauti paskatino patraukli stovyklos programa. Sulaukėme ne tik nuolatinių bei mūsų instituto šeštadieninės kinų kalbos mokyklėlės mokinių, bet ir naujų dalyvių, kuriems tai buvo pirmoji pažintis su kinų kalba ir kultūra. Vos per kelias dienas vaikai žaisdami, dainuodami bei mokydamiesi kiniškų hieroglifų spėjo susipažinti su kinų kalba bei išmoko dažniausiai vartojamas kiniškas frazes.

Čia jie turėjo galimybę prisiliesti prie kinų kaligrafijos ir išmoko rašyti savo pirmąjį hieroglifą. Bet svarbiausia, jog vaikai šios stovyklos metu padedami menininkės Qi Xiaoting, išmoko unikalios kinų tapybos technikos - idėjų raiškos arba laisvo teptuko, kin. k. xieyi 写意. Kiekvieną dieną stovyklos lankytojai gilino žinias apie kinų meną ir praktikavosi: kantriai mokėsi, kaip laikyti kinišką teptuką bei patys šiuo stiliumi piešė gyvūnus ir augalus.

Kiekvienas rytas prasidėdavo su taidzi (太极拳 taijiquan) ­– praktikomis su vėduoklėmis, po kurių mūsų nuostabioji kinų kovos menų meistrė Wang Junli kviesdavo vaikus pažaisti kiniškų lauko žaidymų. Pažintinėse pamokose vaikai susipažino su kinų operos kaukių simbolika, kiniškais muzikiniais instrumentais, šiuolaikine populiariąja Kinijos kultūra, arbatos gėrimo kultūra, išmoko laikyti lazdeles bei visi kartu mezgėme kinišką mazgą ir draugystės apyrankes.

Čia ne tik mokėmės, bet ir draugavome, linksmai leidome laiką žaisdami kiniškus stalo žaidimus bei žiūrėdami kiniškus filmukus. Vaikai puošėsi ir kiniškais tradiciniais rūbais, kuriems pagrindinį aksesuarą – vėduoklę – dekoravo patys.

Stovyklos pabaigoje vaikai ir jų tėveliai dalyvavo surengtoje uždarymo ceremonijoje, kurios metu visi galėjo pasimėgauti vaikų nutapytais piešiniais, o pirmos pamainos dalyviai pradžiugino susirinkusius nuotaikinga kiniška daina. Šventėje ragavome kiniškų desertų, dalinomės įspūdžiais, geromis emocijomis ir noru pakartoti tokias ryškias ir neužmirštamas akimirkas.

Vilniaus universiteto Konfucijaus institutas – tai vieta, kur atgyja kinų kultūra. Mes, kinų kultūros specialistai, su malonumu dalijamės savo žiniomis su visais besidominčiais. Čia kuriame gyvą kultūrų dialogą, kuris leidžia ne tik pažinti kitą, bet ir geriau suprasti savo pačių kultūrą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos